top of page
Writer's pictureTrifoi Fest

Trifoi Fest devine Lumea Trifoi

Experiența Trifoi Fest 2023 a fost deopotrivă valoroasă și provocatoare. Au existat multe aspecte care au dat mari bătăi de cap echipei și m-au determinat să spun stop joc imediat după festival. Dar au existat și elemente pozitive, pe care mi-am propus să le continui altfel. Acest articol are rolul de a le detalia pe ambele, dar și de a anunța o transformare.


Care au fost provocările

După ediția din 2023, așa cum spuneam și într-o postare în social media, am fost copleșită de gândul că efortul echipei și al expozanților prezenți a fost mult mai mare decât impactul pe care l-am avut. Iar la acest rezultat am ajuns din cauza unor greșeli pe care le-am făcut în organizare, pe care le menționez cu gândul că poate ajută și pe alții:


  1. Lipsa de adaptare la situațiile care apar pe parcurs Am păstrat data anunțată inițial, chiar și după ce organizatorii altor evenimente mari și cu tradiție au anunțat că vizează aceeași perioadă. Am decis asta căci aveam deja semnat un contract cu Iprochim, administratorul clădirii și curții Malmaison (același care i-a alungat mai apoi din clădire pe o parte dintre artiștii de la Atelierele Malmaison, prin condiții de închiriere imposibile).


    Așteptasem cu lunile după acea semnătură, iar colaborarea cu ei a fost foarte greoaie. De la un domn misogin care țipa la mine la telefon, dar nu avea nicio problemă să discute cu colegul meu bărbat; la șantierul care s-a pornit în curtea contractată și care a fost eliberat total abia în dimineața primei zile de festival; până la păstrarea abuzivă a garanției, invocând niște minciuni demontate în cele din urmă, printr-o insistență cu lunile ca să primim înapoi măcar o parte din bani.


  2. Neconcordanță parțială între modul de organizare și valori Ne-am întins mai mult decât ne era plapuma, cum s-ar spune. După ediția din 2021, când un colaborator organizator de mari festivaluri încerca să mă convingă că trebuie să creștem, eram destul de fermă pe poziții când îi spuneam că nu ăsta este scopul meu, căci festivalul este mai ales despre descreștere.


    După doi ani însă, la organizarea Trifoi Fest 2023, pare că am uitat de această convingere și, vrăjiți de frumusețea curții Malmaison, am ajuns să închiriem un spațiu prea mare, care a solicitat la rândul lui echipamente tehnice pe măsură. Am ajuns să supradimensionam festivalul, în raport cu prezența publicului. Și asta a costat, financiar și emoțional.


  3. Plierea după cum se face un festival Am jucat după regulile sistemului, pe când ceea ce ne definește ca principii și acțiuni este mai degrabă situat undeva la marginea sistemului actual sau dintr-un alt sistem, mai just față de oameni, alte viețuitoare non-umane și natură.


    Iar regulile sistemului actual sunt făcute de instituții, care impun niște norme de siguranță pentru organizarea de festivaluri, ceea ce ni se pare absolut firesc. Ce nu mi se mai pare însă firesc este modul în care industria organizării de evenimente, însetată după pandemie, înțelege să profite. Marile festivaluri, în care marile companii pompează bani la greu pentru imagine, dictează prețurile. Industria organizării de evenimente cere, festivalurile dau, că au de unde. Și astfel ajunge să coste închirierea unui cort între două și patru mii de euro pentru 3 zile, iar echipamentele electrice - 7000 de euro, după o mare reducere.


    Cei mai mulți bani din organizarea Trifoi Fest 2023 s-au dus către această industrie (65%). Restul, au fost distribuiți între echipă (21%), comunicare (11%) și conținut (3%). Practic, am alocat cei mai puțini bani către ceea ce eu una am considerat a fi cea mai valoroasă parte a festivalului, conținutul. Acesta este principalul motiv pentru care am spus stop joc. Eu refuz să mă mai joc așa, vreau alt joc, cu alte reguli. Căci ține doar de imaginație.


Iată că am scris mai sus destul de mult despre provocări. Și am lăsat iar aspectele pozitive la urmă. Dar le-am lăsat la urmă nu pentru că ar fi mai puțin importante, ci pentru că ele sunt cele care redefinesc viitorul proiectului. Ele fac legătura între Trifoi Fest și Lumea Trifoi.


Ce elemente vrem să ducem mai departe

De la Trifoi Fest 2023, am și învățat ce a mers bine și merită continuat sub altă formă. O parte ține de organizare, iar cealaltă - de conținut.


Organizarea unui festival vegan conform metodologiei Zero Waste România este o provocare. Atât la nivel de infrastructură atunci când te bazezi pe o echipă prea mică, cât și la nivel de mentalitate. Dacă infrastructurii i-am dat până la urmă de cap, cu mentalitatea am avut puțin de furcă. De la administrația clădirii care nu a vrut să ne dea acces la toalete și cu greu ne-a facilitat accesul la apă pentru vendori, pentru băut și spălat vesela reutilizabilă; la mulți dintre vendorii food cu care a trebuit să ducem muncă de lămurire și care tot nu au respectat pe deplin contractul; până la oamenii care nu citeau pe cutii ce să arunce unde, atunci când se aflau în fața celor 5 cutii de sortare. Oricum, ceea ce am demonstrat cu acest festival este că, dacă chiar vrei, se poate. 


Conținutul trebuia să fie partea spre care eu îmi direcționam cea mai multă atenție. Și am făcut-o, însă printre alte zeci de sarcini administrative. Și, cu toate astea, rezultatul m-a bucurat enorm. Genul de conținut pe care l-am avut la Trifoi Fest este elementul care mă motivează cel mai tare. Subiectele din cadrul discuțiilor, abilitățile deprinse în cadrul atelierelor, valorile promovate prin practici și conversații, precum și conexiunile dintre oameni - acestea sunt elementele către care vreau să îmi direcționez atenția și energia în viitor. Cu ele în minte și în suflet, vom contura Lumea Trifoi.


Despre această lume poți citi mai multe în acest articol. Iar dacă îți trezește interesul, te invit să ne urmărești activitatea în social media sau să ne dai un semn dacă ai gânduri de colaborare (pe mail sau social media, cum îți e mai ușor).

27 views0 comments

Comments


bottom of page