La Trifoi Fest 2021, în colțul numit La taifas, au avut loc cinci dezbateri: despre prevenirea deșeurilor, compost, activism de mediu, descreștere economică și colapsul civilizațiilor complexe. Participanții au pus întrebări reprezentanților autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să reducă risipa. Află ce au avut de spus invitații și cum au decurs discuțiile din înregistrările de mai jos:
Dezbatere | Prevenirea, mama învățăturii. Cum evităm generarea de deșeuri
Cu instrumentele potrivite, reducerea semnificativă a deșeurilor generate este posibilă. Au demonstrat-o Ana-Maria Răducanu, cu Magazinul Zero Waste București, precum și Körösfőy Sándor, prin implementarea strategiei zero waste pentru municipalități în mai multe comunități din vestul țării. Raul Pop insistă însă că fără schimbări la nivel sistemic, aceastea rămân doar simple proiecte pilot. Dar Ana Racheleanu pare hotărâtă să insiste cu campaniile Declic, până când subiecte precum managementul deșeurilor devin prioritare și pentru autorități.
Dezbatere | Din coșul de gunoi, în grădină. Cum valorificăm resturile biodegradabile
Am aflat de la Cristina Briziou și de la Gabriela Iordan care sunt beneficiile compostării și cum se inițiază un astfel de proiect comunitar. Totodată, Körösfőy Sándor și Raul Pop au oferit perspectiva autorităților centrale și locale asupra acestui subiect. Un lucru este cert: colectarea separată a resturilor biodegradabile și transformarea lor în compost este necesară pentru un management eficient al gestionării deșeurilor la orice nivel.
Dezbatere | Petiții? Proteste? Boicot? Cum punem presiune pe decidenți
Ana-Maria Racheleanu, Elvys Sandu și Cristian Neagoe ne-au împărtășit care sunt instrumentele pe care cetățenii le au la dispoziție pentru a cere autorităților să ia măsuri pentru protejarea mediului, iar companiilor - să polueze mai puțin. Campaniile de succes desfășurate în organizațiile pe care le reprezintă pot deveni sursă de inspirație pentru toți cei care cred că implicarea civică este vitală pentru un mediu mai curat, mai sănătos.
Cerc de lectură | Cum descreștem? Mai mult, cu mai puțin
Ana-Maria Răducanu și Anastasia Staicu ne-au ghidat în explorarea filozofiei descreșterii, ca alternativă la modelul capitalist bazat pe creștere infinită pe o planetă cu resurse finite. Am avut parte de o discuție interactivă, cu întrebări precum: cum asigurăm locurile de muncă necesare dacă descreștem economia, dar și cum am putea aborda controlul populației ca posibilă soluție pentru descreștere.
Discuție | Spre colaps? Cum se prăbușesc societățile complexe
Am discutat cu cercetătorul Sabin Roman despre posibilul colaps al civilizației actuale. Ne-a explicat care sunt elementele similare altor colapsuri civilizaționale din trecut, dar și că este greu de anticipat rezultatul, căci civilizația actuală este mult mai complexă. O dezbatere mai puțin optimistă, dar cu siguranță cât de realistă posibil în contextul dat.
Comments