Debate: How can we get our food systems fit for degrowth (English)
dum., 17 sept.
|15:00-17:00, zona La taifas
We discuss about degrowing the harmful capitalist mechanisms, focusing on food systems that are adjusted to planetary boundries, but can still provide nutritious food for all.
Ora și loc
17 sept. 2023, 15:00 – 17:00
15:00-17:00, zona La taifas, Calea Plevnei 137C, București 060011, Romania
Despre eveniment
Agriculture is highly dependent on climatic conditions. Of all human activities, it is one of the most vulnerable to the effects of climate change. Global food systems face huge challenges, no doubt, but at the same time they provide us with the opportunity for real change. Improved agricultural practices can help us reduce greenhouse gas emissions, pollution and degradation of soil, water, and air. It can also help us slow the rate of global biodiversity loss and extinction, and to move towards a fairer society with sustainable food systems that can ensure a decent living for farmers.
This event will focus on how we can unlock agriculture’s potential by discussing about sustainable, healthy, resilient and inclusive food systems with our guest speakers:
Logan Strenchock - Co-founder “Cargonomia”, expert on short food supply chains and resilient agricultural systems
Anca Gheorghică - Co-founder “Mai Bine” (NGO) & “Cuib” (bistro), degrowth activist
Damien Thiery - Managing Director “Ateliere Fara Frontiere”, an NGO that launched in 2015 a social farm “bio&co” in Ciocănari (Dâmboviţa county).
Ionuț Bădică - Executive Director ICPR (Institute for Research on Permaculture in Romania), Vice President “România în Tranziție” and manager at “Sol și Suflet”, the first regenerative farm in Romania
Moderator: Alexandra Corbu
...
Descriere în română, dar discuția va fi în engleză:
Agricultura este dependentă de condițiile climatice, fiind una dintre cele mai vulnerabile activități umane în fața efectelor schimbărilor climatice. În același timp, însă sistemul alimentar, reprezintă nu doar o problemă, ci și o oportunitate extraordinară. Modul în care practicăm agricultura ne poate ajuta să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, apoi poluarea apelor, aerului și a solului; ne poate ajuta să încetinim pierderea biodiversității, dar și să punem bazele unei societăți mai drepte pentru toți, în care mai mulți oameni își pot câștiga traiul decent producând hrană în mod responsabil.
Despre cum putem debloca acest uriaș potențial al agriculturii vom vorbi în cadrul acestui eveniment cu invitații noștri:
- Logan Strenchock - Cargonomia, expert în lanțuri scurte de aprovizionare agroalimentară durabilă și în sisteme agricole reziliente
- Anca Gheorghică - co-fondatoare a asociației Mai Bine și a bistroului Cuib (Iași), susținătoare a descreșterii
- Damien Thiery - directorul general al Asociației „Ateliere Fără Frontiere” care a lansat în 2015 proiectul fermei sociale „bio&co“, dezvoltat în satul Ciocănari, din comuna Niculeşti (judeţul Dâmboviţa).
- Ionuț Bădică - președintele Institutului de Cercetare în Permacultură din România și vicepreședinte al Asociației România în Tranziție și manager al proiectului Sol și Suflet, prima fermă regenerativă din România